Obligațiuni care valorează milioane, pentru câteva zile. Le ai cumva?

Iată o istorie care poate să îmbogățească vreo câteva zeci (sper sute) de români…

Calea Ferată Lung-Tsing-U-Hai este una dintre cele mai faimoase căi ferate din China. Pentru a finanța construcția și echipamentul China Railway între Lanchow și Haichow (la nord de Yangtze) au fost emise în 1913 niște obligațiuni – Lung-Tsing-U-hai Railway cunoscute ca ”Super Petchili”.

Se pare că aranjamentul pentru acest împrumut nu a mers conform planului inițial pentru Guvernul Republicii Chineze și doar 200.000 de obligațiuni de 20 de lire au fost emise în 1913, obligațiunile de 100 de lire nu au fost emise niciodată. Mai târziu, în 1937, s-au emis alte 29.019 obligațiuni cu aceeași valoare de 20 de lire. Astfel, numărul total de obligațiuni de 20 de lire emise este de 229.019.

 

În România există mii de astfel de obligațiuni, dar oamenii nu știu de ele. Dacă află, acum urmează partea foarte interesantă…

Împrumutul a fost  garantat cu veniturile căii ferate și a fost o obligație directă a Guvernului Republicii Chineze, care fusese fondată cu doar doi ani în urmă (încă nu era comunistă). Emiterea sa a fost aprobată de Adunarea Națională din 1912, iar obligațiunea este semnată de înalții oficiali ai guvernului chinez.

Obligațiunile trebuiau răscumpărate (cu dobândă cu tot) în jur de 1955, cu +/- ceva ani.

Cu toate acestea, s-au întâmplat două lucruri care i-au întârziat răscumpărarea dar care au crescut azi valoarea obligațiunilor la cote foarte mari (milioane de dolari, spun unii, zeci de milioane de dolari spun alții). Nu sunt eu cel care spune, ci un intermediar – vei vedea – dar, pe scurt, ca să înțelegi de ce sunt atât de valoroase, iată istoria pe scurt: fondarea Partidului Comunist Chinez în 1921 a condus la condiții politice și economice instabile. A început războiul civil lung și sângeros dintre naționaliști și comuniști. Guvernul a fost atât de destabilizat de atunci că nu a reușit să plătească dobânda pe obligațiuni de atunci. În consecință, împrumutul a intrat în incapacitate de plată în 1926 și cupoanele au fost neplătite până azi. Încercările de a restitui împrumutul au avut loc în 1936, dar a durat doar o perioadă scurtă, iar împrumutul a intrat din nou în incapacitate de plată.

În al doilea rând, victoria comuniștilor a condus la apariția Republicii Populare Chineze în 1949. Guvernul comunist nu a reușit să răscumpere datoria suverană a guvernului precedent.

Rezultatul este că atât dobânda cât și principalul pentru obligațiunile Super Petchili sunt încă datorate LEGAL de către statul chinez.

În lumea brokerilor se discută (și am căutat confirmarea ”pe surse”) că valoarea speculativă a acestor obligațiuni ar fi în zeci de milioane de dolari. Cu toate acestea, până săptămânile trecute, niciun program definitiv de răscumpărare formală nu a fost vreodată pus în aplicare în mod oficial, motiv pentru care nu s-a putut face nicio garanție că obligațiunile pot sau vor fi răscumpărate sau la ce preț.

De interes sunt următoarele:

  1. Pontul mi l-a spus un bun prieten, broker de astfel de obligațiuni (de fapt cred că e singurul din România care are legăturile care trebuiesc, ca să te scape de bătăi de cap și să te ferească de speculatori, care aleargă cu maxim interes după ele, pe ultima sută de metri).

  2. Din păcate, nu am astfel de bonduri și nu mai am cum să achiziționez, mai ales că nu știu care sunt autentice și care nu. Informația este în principal pentru PROPRIETARI. Dau și eu mai departe, poate vor trăi câțiva români mai bine… Există astfel de bonduri la proprietari români, dar trebuiesc autentificate mai întâi, pentru că 20% (unii spun că până la 50%) sunt falsuri.

  3. Ca jurist care a văzut ceva țepe la viața lui, mi-am luat timp să verific. După ce m-am informat, am ajuns la concluzia pe care am mai spus-o: atât dobânda cât și principalul pentru obligațiunile Super Petchili sunt încă datorate LEGAL de către statul chinez. Cu condiția ca bondurile să nu fie false. Și există cumpărători, care oferă foarte mult, iar mai departe… discută cu statul chinez.

  4. Societatea de intermediere de la care am primit informația spune că ”trebuie să ne mișcăm repede”. Are cumpărător, la valori care vor fi discutate în privat…

  5. DAR până în jur de 20 noiembrie ÎNCĂ se răscumpără astfel de bonduri, la prețuri pe care nu știu să le scriu. După aceea nu se cunoaște dacă se vor mai răscumpăra, iar valoarea lor va fi doar de colecție.

  6. Dacă ai ceva ce seamănă cu obligațiunea din poză, neapărat cu Passco (foaia albă din poză) contactează-mă și te pun în legătură cu intermediarul din România. El va autentifica repede obligațiunile fără să te coste nimic, fără să le dai nimănui (doar niște date de autentificare + pașaportul tău, ca să se lege obligațiunea de tine, ca proprietar)

  7. Procedura e simplă. Nu te costă nimic. Brokerul va asigura verificarea bondurilor și, în cazul confirmării autenticității lor, te va reprezenta în fața cumpărătorului și va obține preț mult mai bun decât cel de pe piață. Nu avansez un preț, că nu sunt în măsură, dar ți-am spus ce se vorbește și te pot pune în legătură cu specialiștii.

  8. Toți acești pași se vor putea efectua doar cu respectarea, cu strictețe, a unei proceduri pe care cumpărătorul o propune vânzătorului pentru eliminarea oricărei fraude din orice parte. Pentru aceasta garantează prietenul meu, brokerul cu care te voi pune în legătură.

  9. Deci, dacă ai una sau mai multe obligațiuni ”Super Petchili”, neapărat cu Passco, scrie-mi pe adresa privată (horatiu.sasu@gmail.com)

  10. Dacă cunoști pe cineva care are obligațiuni din cele de mai sus, da-i link-ul de la acest articol și spune-i să îmi scrie cât mai e timp. Și dacă nu vrea să le valorifice ca mai sus, să îmi scrie… și poate le cumpăr eu la prețul celor care nu au această informație sau se tem de ea. De la români cumpăr. Fair enough, nu?

Gata. Dă vestea mai departe – pe mail (copiază linkul articolului) sau pe rețelele de mai jos!

Creștem profitul și îl apărăm. Împreună!

Tags

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top