Ce faci când vine un control de la ANAF, ITM, Protecția Consumatorului…?
Unii ştiu pe propria piele că anumiţi inspectori vin la intimidare. Unii ştiu ce au de făcut, alţii se pierd.
Ei bine, prima greşeală – şi fatală – este să te pierzi în faţa inspectorilor fiscali.
Crede-mă că am fost consultantul unor astfel de oameni, care se pierd, şi ştiu ce spun: nu mai ai cu cine discuta, îşi bruschează subordonaţii, produc resentimente exact când ar trebui să fie atmosfera mai calmă şi echipa mai unită, apar breşele, iar managerul ajunge în pragul infarctului sau al nebuniei. DE CE? DE CE? Să faci aşa ceva ar fi ca şi cum la război generalul ar tremura de frica duşmanului. Un astfel de general e primul care face gafe, pune în pericol pe colaboratorii, partenerii, salariații săi şi are toate şansele să moară înainte să se termine bătălia.
Fraţilor, prima greşeală este frica. Şi adesea e fatală la un control fiscal, al ITM sau al Protecției Consumatorului. Fatală nu că mori – Doamne fereşte – ci fatală pentru că distruge tot ce ai creat până acum.
Dimpotrivă, atunci când sesizezi că organul de control îşi iese din atribuţii, că solicită abuziv acte peste acte (tulburând activitatea societăţii tale), că ameninţă şi aşa mai departe, intră în gardă. E care pe care, înţelege semnalul şi acţionează ca atare! Altfel, cum spunea filosoful Imanuel Kant, „dacă cineva vrea să fie vierme, să nu se mire că e călcat în picioare”.
Îmi pare rău să vorbesc despre războaie şi despre viermi, dar aici e realitatea: ori, ori – atunci când este cazul de abuzuri.
Când nu ai dreptate, taci! – am spus-o clar în mesaje și în materialele gratuite pe care le-ai descărcat la înscriere. Când ai greşit, recunoaşte!
Dar, când eşti lovit pe nedrept, loveşte!
Să-ţi spun un caz real: la o societate publică, unde fiecare ban era contabilizat, unde în casierii şi la intrări erau camere de luat vederi, unde nu scăpa nici musca nefilmată, vine un inspector de la ANAF şi, din prag, îi spune directoarei: „Doamnă, nu am văzut hârtii, dar înainte de a începe controlul, spuneţi-mi câţi bani aţi încasat la negru anul acesta”.
Caz real! Tu ce ai fi făcut? Unii s-ar fi îndoit sub lovitură, pe alţii i-ar fi trecut transpiraţiile, alţii s-ar fi blocat. Ştiţi ce a răspuns directoarea? „Vă spun, dar numai după ce îmi spuneţi şi dvs. câtă şpagă aţi luat anul acesta!”.
„Cum îţi permiţi, doamnă?” – inspectorul, lezat. Îţi dai seama…
„Dar dvs. cum vă permiteţi? Aveţi vreo dovadă să mă consideraţi infractoare?” – şi a doua zi i-a făcut plângere la şeful ierarhic. Nu a avut martori, că ar fi trebuit să îi facă inspectorului direct dosar penal.
Aşa încât prima greşeală e să îţi intre frica în oase. Ai arme mult mai bune decât ale inspectorilor ANAF sau ITM, chiar dacă ei sunt cu chitanţierul în mână.
Ai mijloace destule. Important e să ţi le cunoşti – tu şi echipa. Dar problema e că în România, adesea, nu ne cunoaştem drepturile.
Și vei rămâne uimit cât de multe ai!
Iată, bunăoară, la un control ANAF:
- Ai dreptul de a fi înştiinţat despre acţiunea de inspecţie fiscală (cu excepția controlaelor inopinate DAF – fosta GArdă Financiară)
- Ai dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele, taxele şi contribuţiile sociale aflate în cadrul termenului de prescripţie
- Ai dreptul de a solicita modificarea datei de începere a inspecţiei fiscale – cu cât succes vom vedea
- Dreptul de a fi verificat o singură dată pentru fiecare impozit, taxă sau contribuţie socială şi pentru fiecare perioadă supusă verificării/impozitării
- Dreptul de a solicita legitimarea organelor de inspecţie fiscală
- Dreptul ca activitatea ta să fie cât mai puţin afectată pe timpul desfăşurării inspecţiei fiscale
- Ai dreptul de a fi informat
- Ai dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informaţii
- Dreptul de a refuza furnizarea de informaţii
- Ai dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate (de la contabili, jurişti, avocaţi, consultanţi fiscali).
- Ai dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal
- Ai dreptul de a primi dovada scrisă în cazul reţinerii unor documente de către organele de inspecţie fiscală
- Dreptul de a cunoaşte rezultatele inspecţiei fiscale
- Dreptul de a contesta decizia de impunere – desigur, cea care este abuzivă, cea care nu corespunde realităţii – emisă în urma inspecţiei fiscale
- Ai dreptul de a ţi se comunica deciziile ANAF potrivit căilor legale.
Astfel de arme sunt atât în articolele de pe blog, cât și, într-o prezentare pe care o vreau completă, în cursul despre ”Cum să ieși cu bine din controlul ANAF”.
Până una-alta, recitește ce am scris pe blog – vei găsi multe soluții…